Ontwerpers en meedenkers gezocht voor kunstwerk De Scheg
juni 22, 2022
Optimist on tour in Uithoorn(Video) 
juni 23, 2022

Nieuwe planning Uithoornlijn door trage levering spoorstaven

Dagelijks verschijnen in de media berichten over forse prijsstijgingen en onzekerheid rond de beschikbaarheid van goederen en grondstoffen. Ook de Uithoornlijn heeft ermee te maken. Ondanks alle pogingen om de vertraagde levering van spoorstaven op te vangen zorgt dit toch voor verschuiving van de eerder gecommuniceerde planning. De datum van ingebruikname van de tramlijn, voor de zomer van 2024, blijft wél overeind.

Grondstoffenkrapte

De staalmarkt is één van de sectoren die geraakt wordt door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Als gevolg daarvan zijn meerdere grote staalfabrieken in Oost-Europa inmiddels gesloten. Voor het staal dat de enkele nog wel geopende fabrieken in Europa produceren, geldt een duidelijke prioritering in noodzaak en hoeveelheid. Dit heeft als direct gevolg dat de spoorstaven voor de nieuwe bus-/trambaan met vertraging worden geleverd. Projectmanager Marieke Hietbrink: “Tot nu toe loste Dura Vermeer leveringsproblemen binnen het project op zonder gevolgen voor de planning. De al geleverde spoorstaven zijn niet voldoende om het eerste deel van de busbaan af te ronden. Daarom is het helaas nodig om de busbaan twee maanden langer af te sluiten.”

Huidige fase: afsluiting busbaan Boerlagelaan-halte Uithoorn Centrum

Omdat de spoorstaven later geleverd worden, kan Dura Vermeer de huidige werkzaamheden aan de bus-trambaan tussen de Boerlagelaan en halte Uithoorn Centrum niet afronden voor de zomer. Marieke Hietbrink: “De werkzaamheden op de busbaan – en daarmee de huidige afsluiting – duren daarom volgens de huidige levertijd tot september. Ook de omleidingsroute voor bussen via de Amsterdamseweg, de Wiegerbruinlaan en Alfons Ariënslaan duurt tot eind september. Vanaf maandag 3 oktober rijden de bussen tussen de Boerlagelaan en halte Uithoorn Centrum over de gecombineerde bus- en trambaan.”


Extra hinder voor omwonenden en weggebruikers willen we voorkomen. Daarom verschuiven de geplande werkzaamheden om de kruising busbaan-Boerlagelaan geschikt te maken voor tramverkeer mee naar achteren. Ze vinden daarmee gelijktijdig plaats met de montage van de spoorstaven. Tijdens de werkzaamheden blijft de kruising met een om-en-om regeling open (de verschillende rijrichtingen rijden om de beurt over dezelfde rijbaan) voor al het verkeer. We informeren u hier in augustus uitgebreid over.

Nieuwe fase: afsluiting busbaan Faunalaan-busstation

Maandag 3 oktober start een nieuwe fase in het project. Vanaf die datum tot juli 2023 leggen we de trambaan aan op de busbaan tussen de Faunalaan en het busstation. Bussen rijden in deze periode om via de Faunalaan, de Koningin Maximalaan, de Zijdelweg en de Prinses Christinalaan.

“Op dit moment werken we samen met Dura Vermeer de verschoven planning verder uit,” vertelt Marieke Hietbrink. “Zodra alle details duidelijk zijn, communiceren we hierover met omwonenden via brieven en natuurlijk deze website.”

Tramlijn 25 in gebruik

Deze vertraagde levering van de spoorstaven heeft op dit moment geen gevolgen voor het daadwerkelijk in gebruik nemen van de tramlijn. Vanaf de zomer van 2024 reist u vanuit Uithoorn met tramlijn 25 rechtstreeks naar station Amsterdam Zuid. Meer informatie: uithoornlijn.nl.

uithoorn favicon
Om je de best mogelijke ervaring te bieden, gebruiken zowel wij als derde partijen technologieën zoals cookies om toegang te krijgen tot apparaatinformatie en/of deze op te slaan. Door in te stemmen met deze technologieën, stel je ons en derde partijen in de mogelijkheid persoonlijke gegevens zoals browsegedrag of unieke ID's op deze website te verwerken. Door dat je gebruik maakt van de site ga je akkoord met onze Privacy beleid.