Kunstroute Zijdelveld
juni 2, 2022
Ondernemer van de week: Geniet aan de Amstel(Video)
juni 3, 2022

Komt dat zien! Ontdek het Amstel Variété

Tijdens de Amstellanddag op zondag 12 juni zie je op meer dan 50 locaties rond de rivier de Amstel een variëteit aan bezienswaardigheden. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht geeft die dag rondleidingen in de Afvalwaterzuivering Amstelveen, gemaal Stadwijck en De Ronde Hoep. Of ontdek hoe we droge voeten houden in dit gebied in het vernieuwde Museum Amstelland.

Een verhaal met een luchtje…

Wil je weten hoe wij het rioolwater uit Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel schoonmaken? Kom dan langs bij onze Afvalwaterzuivering Amstelveen. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur worden er rondleidingen gegeven. Trotseer de rioollucht en leer meer over hoe we alles wat door het riool spoelt, eruit halen. We zorgen dat het weer als schoon water op de sloten en rivieren in de omgeving terecht komt. Locatie: Machineweg Middelpolder 26, Amstelveen

Pompen en drooghouden

De koffie staat vanaf 11.00 uur klaar bij Gemaal Stadwijck. We geven die dag tot 16.00 uur rondleidingen in dit unieke gemaal. Je hoort meer over hoe we met dit gemaal, al sinds de jaren twintig van  de vorige eeuw, de voeten droog houden van de bewoners in de Buitenveldert. Voor jonge bezoekers worden er waterproefjes aangeboden door een echte waterprofessor. Het gemaal is ook bijzonder vanwege de typische Amsterdamse Schoolstijl waarin het is gebouwd. Locatie: Amsteldijk 272, Amsterdam.

Ook gemaal De Ronde Hoep is open tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Een bezoek aan dit gemaal uit 1913 is zeker de moeite waard. Het oude dieselgemaal is nog helemaal in originele staat, en het werkt nog steeds! Naast het oude gemaal is inmiddels wel een nieuw elektrisch gemaal gebouwd. Dit nieuwe gemaal houdt sinds 1995 de Ronde Hoep polder droog. Locatie: Waver 47, Ouderkerk aan de Amstel.

Droge voeten

In Amstelland zie je veel polders met rechte slootjes, dijken en dammen. Polder de Ronde Hoep is onveranderd sinds de middeleeuwen en functioneert ook als waterberging. Wat zijn polders? Hoe houden we onze voeten droog, zo’n vier meter onder het niveau van de Amstel? Kom er alles over te weten door een bezoek aan de tentoonstelling Droge Voeten in Museum Amstelland, Kerkstraat 3-8, Ouderkerk aan de Amstel.

Openlucht theater

Amstelland is eigenlijk een grote theaterzaal, met de mooiste uitzichten op watervogels, wilde bloemenvelden,

vergezichten over plassen en nog veel meer! Sta stil bij adembenemende uitzichten en laat je verbeelding spreken. Kom op de fiets of maak er een mooie wandeling of vaartocht van. Voor routetips kun je kijken op agv.nl/droogwaterland. De open dag op onze afvalwaterzuivering en gemalen maakt onderdeel uit van de Amstellanddag. Bekijk het volledige programma op beschermersamstelland.nl

uithoorn favicon
Om je de best mogelijke ervaring te bieden, gebruiken zowel wij als derde partijen technologieën zoals cookies om toegang te krijgen tot apparaatinformatie en/of deze op te slaan. Door in te stemmen met deze technologieën, stel je ons en derde partijen in de mogelijkheid persoonlijke gegevens zoals browsegedrag of unieke ID's op deze website te verwerken. Door dat je gebruik maakt van de site ga je akkoord met onze Privacy beleid.