Eerste opvang Oekraïense vluchtelingen in Uithoorn
maart 15, 2022
Scooterrijder gewond Uithoorn
maart 18, 2022

Nationale Opschoondag

UITHOORN – Zwerfafval staat al jaren in de Top 3 van ergernissen. Een goede reden om elkaar zoveel mogelijk bewust te maken van de effecten van zwerfafval. En hoe we samen in actie kunnen komen binnen de gemeente. Kom samen in actie op zaterdag 19 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag.

Elke verpakking telt

Met elkaar steken we de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Hoe schoner de buurt, hoe meer het uitnodigt om het schoon te houden. Ook verpakkingen horen niet in het zwerfafval thuis. De meeste verpakkingen kunnen gerecycled worden als ze op de juiste manier worden weggegooid.

Doet u mee?

Zet uw actie dan op de kaart via www.nederlandschoon.nl. Want samen leggen we natuurlijk graag vast wie er allemaal meedoen en wat we allemaal opruimen. Zo laten we aan iedereen zien dat wij een schone buurt belangrijk vinden. Ook op het water: de Uithoornse Roei- en Kanovereniging Michiel de Ruyter vist de hele dag naar zwerfafval.

Social media

De gemeente hoopt van de deelnemers aan de actie veel beeldmateriaal te ontvangen, met daarop hun buit aan zwerfafval. Wij publiceren al dit beeldmateriaal (met toestemming) op social media. Want samen maken we het verschil!

Opruim-ommetje met app

Wilt u een leuke app gebruiken bij het opruimen? Op de website van Nederland Schoon staan de volgende apps beschreven:

  • HelemaalGroen, ontwikkeld door een dierenarts. Aan het begin van je opruim-ommetje activeer je de app en na afloop kun je de route uploaden. Deze route verschijnt als groen traject op de kaart van Nederland. Na 30 dagen verkleurt deze van groen naar oranje;
  • De Litterati App registreert waar vrijwilligers actief zijn en welk zwerfafval gevonden is. Aan een foto worden coördinaten en labels gekoppeld. Dit levert waardevolle informatie op over hotspot-locaties, hoeveelheden, samenstelling, doelgroepen en herkomst van het zwerfafval;
  • Bij Opgeraapt.nl is het aantikken van een categorie in de app voldoende om een melding van een opgeraapt stuk afval te doen;
  • Met Rubbiz kun je naast het opschonen van de buurt ook opruimen voor een goed doel. Leuk voor groepen!
uithoorn favicon
Om je de best mogelijke ervaring te bieden, gebruiken zowel wij als derde partijen technologieën zoals cookies om toegang te krijgen tot apparaatinformatie en/of deze op te slaan. Door in te stemmen met deze technologieën, stel je ons en derde partijen in de mogelijkheid persoonlijke gegevens zoals browsegedrag of unieke ID's op deze website te verwerken. Door dat je gebruik maakt van de site ga je akkoord met onze Privacy beleid.