Actie Giro 555 van Dorpsdichter Uithoorn
maart 7, 2022
Nieuwe bieb Uithoorn
maart 8, 2022

Collecte week Amnesty International

COLLECTEWEEK AMNESTY INTERNATIONAL  13 t/m 19 MAART 2022 

Op het moment dat dit persbericht geschreven wordt, beheerst de oorlog in de Oekraïne ons dagelijks nieuws en onze gedachten. Het Oekraïense volk lijdt onder onvoorstelbaar gruwelijke beschietingen door een niets ontziende Russische invasiemacht. Dagmar Oudshoorn, de directeur van Amnesty International Nederland en oud-burgemeester van Uithoorn schreef de leden een brief over hoe Amnesty oordeelt over de situatie in Oekraïne en wat Amnesty voor Oekraïne kan doen. Hier wat citaten uit die brief.

Amnesty over Oekraïne

“Ook wij zijn zeer bezorgd over de gevolgen van de Russische invasie, een daad van agressie die wij ten zeerste veroordelen. Volgens internationaal recht is dat een misdrijf dat niet onbestraft mag blijven. Thuis op de bank kan je een gevoel van machteloosheid bekruipen. Maar het is bijzonder bemoedigend om te merken dat mensen van over de hele wereld in actie komen om Oekraïners te steunen. Heel graag vertel ik u wat Amnesty momenteel doet voor de mensen in Oekraïne. En ik vraag u om in actie te komen. Hiermee voeren we de druk op de Russische autoriteiten nog verder op. “

“Behalve actievoeren doet Amnesty nog meer. Op dit moment verzamelt het Crisis Evidence Lab digitaal materiaal, zoals foto’s, video’s en satellietbeelden. Daarmee kan het Lab vaststellen of er verboden wapens zijn gebruikt. Zodra de situatie in Oekraïne veilig genoeg is, zullen de onderzoekers ook ter plekke werken. Naast digitaal bewijsmateriaal kunnen ze dan fysieke bewijzen en getuigenissen vastleggen. Daarmee kunnen de verantwoordelijken voor mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdrijven worden berecht. Verder zet Amnesty zich ervoor in dat de honderdduizenden mensen die Oekraïne ontvluchten de bescherming krijgen waar ze recht op hebben.”

 “Ook maken we ons zorgen over de veiligheid van mensenrechtenverdedigers en activisten in Rusland. De censuur en onderdrukking in Rusland nemen in snel tempo toe, vreedzame demonstranten worden massaal opgepakt en er zijn nieuwe strafmaatregelen voor iedereen die kritiek durft te uiten op de Russische agressie.”

Collecte

Ook al staat Oekraïne nu in het brandpunt, Amnesty doet meer. Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Met acties, campagnes en rapporten oefent de organisatie druk uit op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt een effectieve methode. Gewetensgevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, en daders worden berecht.

Voor al dat werk is steun nodig. Steun van professionals op mensenrechtengebied, van vrijwilligers die zich inzetten, van mensen die petities steunen, … en geld, geld om al dat werk te kunnen blijven doen. Om haar onafhankelijkheid te bewaren – om altijd en overal te kunnen zeggen wat ze wil – neemt Amnesty voor onderzoek en acties geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Vandaar dat Amnesty uw aandacht vraagt voor de jaarlijkse collecte van 13 tot en met 19 maart aanstaande. Want juist de opbrengst van die collecte is voor Amnesty van onschatbare waarde. Ook in Uithoorn en De Kwakel gaan collectanten langs de deuren. Steun het werk van Amnesty met uw gift!

Bron: 0297.nl

uithoorn favicon
Om je de best mogelijke ervaring te bieden, gebruiken zowel wij als derde partijen technologieën zoals cookies om toegang te krijgen tot apparaatinformatie en/of deze op te slaan. Door in te stemmen met deze technologieën, stel je ons en derde partijen in de mogelijkheid persoonlijke gegevens zoals browsegedrag of unieke ID's op deze website te verwerken. Door dat je gebruik maakt van de site ga je akkoord met onze Privacy beleid.