De gemeente zat vorige week digitaal “om de tafel” met de directie en omwonenden van Vakcollege Thamen over de nieuwbouwplannen voor de school. Na deze eerste bijeenkomst zullen er meer volgen. Wethouder Onderwijs José de Robles: “We willen de buurtbewoners tijdens het hele proces op de hoogte houden. En waar mogelijk om input vragen.”
De gemeenteraad heeft in 2021 akkoord gegeven op het voorstel voor de verdere uitwerking van het plan voor nieuwbouw. In dit plan blijft het zogenoemde SkillsLab (werkplaats voor de scholieren) behouden. De beslissing van de gemeenteraad sluit aan bij de wens van het college van burgemeester en wethouders en de school zelf. Aanleiding van het besluit is de gebrekkige staat van het huidige schoolgebouw.
Het voorkeursscenario gaat uit van vervangende nieuwbouw van de school, naast het huidige schoolgebouw. De nieuwe schoolgebouw zal een kleiner oppervlak krijgen en compacter worden. Dit heeft te maken met het feit dat het aantal scholieren is gedaald en de komende decennia ook niet stijgt. De school heeft dus minder ruimte nodig. Omdat er op de kavel een kleiner gebouw terugkomt, is er eventueel ruimte over voor nieuwe woningen. Ook wordt nog onderzocht of een derde gymzaal nodig is. Wanneer dit het geval is zullen de gymzalen samen één sporthal vormen, die bovenop de school komt. Hiervoor worden nu onderzoeken gedaan.
Zo’n 15 omwonenden schoven digitaal aan. Er waren met name vragen en zorgen over de verkeersafwikkeling, het parkeren en het aangezicht van het nieuwe gebouw. De gemeente is zich ervan bewust dat er nu al parkeerproblemen zijn, aldus de verkeersdeskundige die de parkeervisie op de avond toelichtte. Hij benadrukte dat in de visie zeker rekening wordt gehouden met het aantal parkeerplekken voor zowel de gebruikers van het gebouw als de bewoners van de nieuwe woningen.
Verder werden de hoogte en de hoeveelheid lagen van het nieuwe gebouw geschetst. Een ontwerp van de school is er echter nog niet: het voorkeursscenario wordt nu eerst verder uitgewerkt tot een stedenbouwkundig plan dat vervolgens weer naar de gemeenteraad gaat. Als alles volgens planning verloopt, neemt de raad in het voorjaar van 2022 een definitief besluit. Daarna volgen pas ontwerp en realisatie.
Wethouder De Robles: “Ik ben blij met de vragen die gesteld zijn en de begrijpelijke zorgen die gedeeld zijn. Daar kunnen wij weer verder mee. In het voorjaar, nog voordat we met een stedenbouwkundig plan naar de gemeenteraad gaan, nodigen we de omwonenden weer uit voor een bijeenkomst.”
Bron: 0297.nl
Heeft u een tip?